К основному контенту

Звіт роботи учнівського самоврядування «Нова школа» за 2021-2022 н.р.


Звіт роботи учнівського самоврядування «Нова школа»

за 2021-2022 н.р.

     Елементи дорослого громадянського життя моделюються в нашому навчальному закладі через учнівське самоврядування "Нова школа”, що діє на добровільних засадах, на основі єдності інтересів, відповідно до Статуту школи, Конституції України, законів України «Про об’єднання громадян», «Про молодіжні об’єднання та дитячі організації» та Конвенціє про права дитини.

     Самоврядування в Херсонській загальноосвітній школі №41спрямоване на розвиток ініціативи, можливості розкриття організаторських здібностей, підготовку та проведення різноманітних заходів у відповідності до потреб та інтересів.

     З метою ефективного функціонування учнівського самоврядування в школі запроваджено двоступеневу структуру – загально-шкільну і класну, яка має на меті залучення всіх учнів у процес самоуправління.

     В школі співпрацює «трикутник»: діти - батьки - вчителі, який дає можливість більш ефективної дієвої організації школярів та сприяє формуванню демократичних традицій між всіма членами шкільного самоврядування.

    Найвищим органом самоврядування є парламент (шкільна учнівська рада). До його складу входять учні 7-9 класів. Поряд з учнівською радою працюють 2 штаби: «ЮІР», «ДЮП» та екологічна агіт-бригада «ЕКОПЛАНЕТА».

    Робота самоврядування в школі опирається на скоординованість з планом роботи школи і важливою умовою є постійний пошук нових форм і методів організації. В школі функціонують різні служби, які  самообслуговують в класах і в школі різні санітарно-гігієнічні вимоги, забезпечують порядок в школі, чергування, контроль за відвідуванням уроків, проводять загальношкільні лінійки, збори, круглі столи, виставки, організовують дозвілля, творчі свята, спортивні свята.

Активізації органів самоврядування в школі сприяє постійна робота, відповідних до ШУС служб, які очолюють лідери-старшокласники.

Служби підпорядковуються президенту учнівського самоврядування, який має  голову служб  і секретаря для допомоги. Згідно із річним планом щомісяця проводяться засідання Ради учнівського самоврядування та раз в два місяці – засідання голів Служб. Цьогоріч було запроваджено проведення поточних засідань Служб – 2 рази на місяць і старостату- 2 рази на місяць.

До управління школи увійшло сім служб:

-         «Освіта» (здійснює контроль за наявністю в учнів підручників, щоденників, займається популяризацією книг, підготовкою до предметних тижнів, «Дня української писемності», виступає з клопотанням про покарання чи заохочення  щодо окремих учнів, консультує учнів з предметів, МАН, вислуховує звіти відповідальних за навчання про рівень навчальних досягнень учнів);

-         «Культура і дозвілля» (працює над проведенням святкових лінійок , шкільних свят, загальношкільних заходів, організовують випуск стіннівок на певну тематику або до свят, конкурси, проводять виставки , ярмарки учнівських поробок);

- «Служба шкільних новин» (відповідає за редакцію класних газет, випуск тематичних стіннівок, роботу шкільного сайту, проведення конкурсів малюнків, фотовиставок протягом року, проведення досліджень: «УС: яким воно буде?», «Думаю, мрію, пропоную»(плани на новий навчальний рік));

- «Здоров’я» (здійснює контроль за щоденним прибиранням класних кімнат, випуск санітарно-просвітницьких стіннівок, допомагає в проведенні шкільних і міських спортивних змагань, відзначення Дня ЦО, Дня Здоров’я, Дня Туризму);

- «Господарча» (займається озелененням шкільних приміщень, впорядковує роботу учнів на пришкільних ділянках восени і навесні, проводить трудові десанти, суботники, здійснює рейди-перевірки стану пришкільних ділянок і території, чистоти класних кімнат);

- «Я-громадянин» (здійснює огляд класних кімнат щодо їхнього благоустрою, проводить рейди зовнішнього вигляду, спізнень, контроль з питань виконання правил для учнів школи, днях добрих справ, виготовленні наочності);

- «Волонтери» (відповідають за участь учнів у благодійних акціях, проведення операцій «Милосердя», «Ветеран живе поруч», «Турбота»).

Кожна служба очолюється відповідно Головою служби. 

    Контроль за діяльністю служб та учнівського парламенту здійснює Президент УС «НОВА ШКОЛА», який обирається шляхом таємного голосування на 2 роки.

    Учнівське самоврядування сформовано на основах демократичного підходу щодо визначення роботи у шкільному колективі, що сприяє вільному виявленню особистості у шкільному колективі.

      Раз на рік, у вересні-жовтні, проводяться вибори президента школи. Цього року ним стала Діанова Аліна, учениця 9-Б класу.

Готуючись до виборів Президента учні побачили соціальну активність наших учнів, оскільки на посаду Президента претендувало 4 кандидати: Лазорькіна Віолетта (7-Б), Воловік Наталя (7-Б), Ільченко Єлізавета (8-В), Діанова Аліна (9-Б). Вони відповідально поставились до передвиборчої кампанії: підготували програми, агітаційні постери і листівки, ознайомили шкільну громаду з основними моментами своєї передвиборчої програми на Загальноучнівській конференція "Проєктуємо своє майбутнє".

На виборах 24.09.2021р. проголосувало 365 учнів (70 % від всіх виборців).

Голосування складалося з:

- відкритого (по класах) етапу – проголосувало 283 учня 5-9х класів;

- закритого (згідно списків ШУС, за бюлетенями) етапу – проголосувало 82 учня                                                                                        (представники ШУС).

За результатами Виборів кандидати очолили такі посади:

1.    Діанова Аліна – отримала 131 голос і стала Президентом ШУС «НОВА

       ШКОЛА»

2.    Ільченко Єлізавета – отримала 123 голоси і стала Головою Шкільного 

       парламенту

3.    Лазорькіна Віолетта – отримала 64 голоси і стала Головою Служб ШУС

4.    Воловік Наталя – отримала 47 голосів і стала Секретарем ШУС

Згідно з Статутом школи, Єдиних вимог до учні і Положення про комісії самоврядування, Положення про раду учнівського самоврядування ХЗОШ І-ІІІ ст.№41 виконавчим органом учнівського самоврядування щколи Рада УС, яка висловлюючи волю учнів, дбає про забезпечення прав і свобод людини, гідних умов життя, навчання, прагне зміцнення демократії, виховання відповідальності учнів.  До основного складу ШУС увійшло 124 особи - представників органів самоврядування класних колективів, які обираються на загальношкільній конференції (раз на рік) і Президент школи- учениця 9-Б класу Діанова Аліна. 

Служи ШУС очолили:

Служба «Освіта» - Процюк Олена (8-В)

Служба «Я-громадянин» - Бєлінський Єгор (9-Б)

Служба «Культура і дозвілля» - Фертак Ксенія (7-Б) 

«Служба шкільних новин» -  Барвинська Ангеліна (9-Б)

Служба «Здоров’я» - Балабан Іван (9-А)

Служба «Господарча» -  Завірюха Богдан (7-В)

Служба «Волонтери» - Зайцева Світлана (8-А)

У 2021-2022 н.р. Парламент УС «НОВА ШКОЛА» працював згідно з річним планом роботи та загальношкільним планом виховної роботи. У зв’язку з пандемією засідання ШУС під час карантину, а пізніше – військових дій (військового стану) в Україні проходили дистанційно (ZOOM, Viber).

Протягом року було проведено наступні заходи:

- участь у Святі першокласника/ «Першого дзвоника»;

- участь в Олімпійському тижні;

- участь у міському тижні екології;

- участь у заходах Новорічного циклу;

- участь у Дні Толерантності, акції «Стоп насильству!»;

- участь у зборі макулатури;

- участь у операціях і благочинних акціях «Милосердя», «Діти-дітям», «Турбота», «Подаруй свято захиснику»;

- участь уконкурсах екологічного спрямування: міському фотоконкурсі “Херсон - ecofriendly місто”, «Челенджі добрих справ», міському екологічному конкурсі відеороликів «Панорама результатів тижня екології», міському конкурсі-челенджі "GREENLIFE CHALLENGE - CHRISTMAS BOUQUET INSTEADOF A CHRISTMAS TREE;

- участь в акції «Конкурс Новорічної композиції»;

- участь в шкільному заході До Дня Захисника України;

- участь у предметних тижнях;

- допомога в організації за доглядом пришкільних ділянок;

- участь у конкурсах малюнків, плакатів, буклетів, виставках різного спрямування малюнку.

   Лідери учнівського самоврядування організовували ряд загальношкільних заходів, з дотриманням всіх карантинних вимог, а саме:

- конкурс дитячого малюнка на асфальті до Всесвітнього дня Миру «Щастя і мир на планеті потрібні усім»;

- відеопривітання до Дня вчителя;

- День захисника України;

- конкурс малюнків, постерів, буклетів «Стоп булінгу!», «Ми за здоровий спосіб життя», «Бути здоровим – модно!»;

- конкурс листівок «Зроби свій вибір: будь здоровим!»;

- «День Святого Миколая»;

- інфориаційні хвилинки;

- акція «Привітай усіх з святами» (створення мегалистівки);

- благодійна акція «Привітай захисника»;

- креативна акція «Подаруй свято дітям!» (майстер класи з виготовлення Новорічних листівок для учнів 3х класів);

- свято «День Різдвяного настрою»;

- святкова акція "Лист побажань";

- привітання від Святого Миколая і Ангелів;

- Новорічне відеопривітання від представників ШУС;

- Інста- Флешмоб «Крила мрій» (учні 2-4х класів писали свої мрії і побажання на паперових пір’їнах, а члени Служби «Культура і дозвілля» створили з них крила і оформили фотозону);

- акція «Ангели пам’яті» до Дня «Небесної сотні»;

- онлайн конкурс фотоколажів «Хобі нашого класу»;

- конкурс малюнків і поробок, присвячений Дню Землі «Збережи планету Земля»;

- флешмоб "Великодні традиції моєї родини";

- операція «Урок»;

- рейди «Зовнішній виглід», «Санітарний стан класної кімнати».

- конкурс «Кращий клас року».

     Ініціативність новообраного учнівського активу відчутно посприяла підвищенню рівня самоорганізації учнів в питаннях вирішення багатьох важливих завдань виховного процесу школи (контроль за відвідуванням навчальних занять, зовнішнім вигдядом, участь у трудових десантах та благодійних акціях, проведення розважальних заходів з дотриманням карантинних вимог тощо.)

     Учнівське самоврядування працює в тісному зв’язку з педагогічним колективом, адміністрацією школи. Проводяться спільні заходи.

   Представники учнівського парламенту школи №41 співпрацюють з учнівським парламентом міста, відвідують засідання комісій і клубів МУП:

-  Комісія з питань екології та здорового способу життя-  учениця 7-Б класу Фертак Ксенія;

- Екологічний клуб «Дивосвіт» - учень 7-Б класу Голубченко Матвій;

- Клуб «Ерудит» при Комісії з питань освіти – учениця 7-Б класу Черкова Наталя;

- Комісія з питань зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації – учениці 7-В класу Арнаутова Марія і Бойко Єлізавета;

- Медіа клуб «NAVi» - учениця 8-В класу Ільченко Єлізавета;

- Міський правовий клубу «Феміда»- учениця 8-В класу Ільченко Єлізавета.

  Завдяки налагодженій співпраці з органами самоврядування, Служби ШУС працювали в тісному тандемі, результатом якого стало підвищення активності учнівської громади; зросла кількість і якість проведених загальношкільних, позакласних заходів та акцій; ведеться рубрика шкільних нових на сайті школи, сайт ШУС «НОВА ШКОЛА», а також випуск стіннівок до пам’ятних  дат, подій, свят тощо; активізувалась участь учнів у позакласній роботі, у міських та обласних конкурсах і акціях.

Результативність участі ШУС «НОВА ШКОЛА» у міських заходах і конкурсах МУПу:

п/№

Назва заходу

Учасники

Результат

1.

Щорічний проект «Круглий стіл»: «Ефективна взаємодія органів шкільного самоврядування м. Херсон» (онлайн формат)

Кіриєнко А.,

Федорова Л.

 

участь

2.

Щорічний обласний конкурс-виставка різдвяних композицій «Дотик янгола»

Секретаренко О.

Подогова А.

Великосельська Д.

Чабан А.

Юрчук А.

Третьякова Д.

Наумова А.

Бабенко А.

Скороход Є.

Загальна кількість робіт (всього) -13

І місце – 6

ІІ місце – 5

ІІІ місце – 2

3.

Міський екологічний конкурс відеороликів «Панорама результатів тижня екології» (за підсумками тижня екології «Чистий двір. Чисте місто»)

Фертак К. (7-Б)

ІІ місце

4.

Міський фотоконкурс “Херсон - ecofriendly місто”

Голубченк Матвій,

участь

5.

Міський конкурс відеороликів "Медіаграмотність"

Ільченко Єлізавета (8-В)

участь

6.

Тренінги для учасників конкурсу проєктів «Шкільний громадський бюджет»:

1)    “UChange SPB LIVE: Школа мрії”. Доопрацювання проєктів та організація наступних етапів шкільного громадського бюджету (07.10.2021)

2)    “UChange SPB LIVE: Школа мрії. Успішна промо-кампанія проєкту (11.11.21)

3)    “UChange SPB LIVE: Школа мрії. Успішна реалізація проєкту та користування його результатом” (03.12.2021)

 

 

 

Фертак К., Воловік Н., Лазорькіна В.,

Ільченко Є.

 

 

 

участь

7.

Конкурс проєктів «Шкільний громадський бюджет»

Фертак К., Воловік Н., Ільченко Є.,

 

Лазорькіна В.

участь

 

 

перемога

8.

Міжнародний захід «Climate Action Project» 2021 року

7-Б клас, агіт бригада

«ЕКОПЛАНЕТА»

Міжнародна відзнака «Climate Action Project School of Excellence»

9.

Міська благодійна акція "Діти - дітям"

Представники служби «Волонтери»

участь

10.

ІІ сесія XVI скликання Міського учнівського парламенту при Управлінні освіти Херсонської міської ради (в форматі онлайн)

Фертак К., Воловік Н., Бойко Є., Ільченко Є.

 

участь

11.

міський конкурс-челендж "GREENLIFE CHALLENGE - CHRISTMAS BOUQUET INSTEADOF A CHRISTMAS TREE"

колектив 6-Б класу

Рудик В. (6-В)

Дубицький М.

участь

участь

ІІІ місце

12.

Міський конкурс "Зроби собі свято!"

20 учасників

20 грамот учасника

12.

Міський конкурс «Дотик янгола»

14 учасників

участь

14.

Обласний конкурс рекламних роликів «Я ♥ Херсонщину і я обираю українську»

Бєлінський Є. (9-Б)

Диплом переможця у номінації: Рекламна кампанія «Вивчаймо українську мову»

15.

Інформаційно-просвітницька акція «Ми у відповіді за тих, кого приручили» Комісії з питань екології та здорового способу життя МУП

Арнаутова М. (7-В)

Бойко Є. (7-В)

+ 5-Б, 5-Г, 6-Б, 7-Б, 7-В, 9-Б

участь

16.

Акція "Нагодуй тваринку!" в рамках міської екоакції "Челендж добрих справ" від Комісії з питань екології та здорового способу життя МУП

Арнаутова М. (7-В)

Бойко Є. (7-В)

 

участь

17.

Конкурс відеороликів «Разом до безпечного Інтернету».

Ільченко Є. (8-В)

участь

18.

"Челедж добрих справ"

Арнаутова М. (7-В)

Бойко Є. (7-В)

участь

19.

Челендж "Великдень" від Медіа клубу МУП

Ільченко Є. (8-В)

участь

20.

ІІІ сесія XVІ скликання Міського учнівського парламенту (дистанційно)

Представники ШУС:

Фертак К.,

Ільченко Є.

Педагог-організатор

участь

21.

ХІ Форум лідерів учнівського самоврядування «Шляхи удосконалення учнівського самоврядування»

Фертак К.,

Педагог-організатор

участь

   Учнівське самоврядування робить життя школи змістовним, насиченим, цікавим. Діти вчаться відчувати відповідальність, проявляти ініціативу, допомагати один одному.

    Учнівське самоврядування забезпечує дитині право на свободу вибору ціннісної позиції, формує установку на подолання дисгармонії в досвіді, поведінці, спілкуванні, діяльності; сприяє згуртуванню шкільного колективу, розвитку громадської думки, формуванню в учнів організаторських та управлінських умінь, ефективному входженню в доросле життя. Діти стають не пасивними спостерігачами життя, а його учасниками. Шляхом залучення учнів до роботи в органах учнівського самоврядування відбувається підготовка активних громадян держави.

Завдання на 2021-2022 н.р.:

-       продовжувати активізувати участь учнів ШУС «НОВА ШКОЛА» у

     шкільному житті, Міському учнівському парламенті;

-    реорганізувати структуру ШУС «НОВА ШКОЛА;

-    налагодити систематичний випуск шкільної онлайн газети;

-    подовжити вести сайт ШУС, сторінку в Instagram.



 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Конкурс-огляд фотоколажів "Хобі нашого класу"

5-А клас 5-В клас 5-Г клас  6-Г клас 7-Б клас 9-А клас 9-Б клас https://www.facebook.com/100000367947611/videos/710182410393852/

ОГОЛОШЕННЯ

Триває конкурс "Новорічних прикрас". Усі роботи можна буде побачити на І поверсі, біля бібліотеки: на тематичній виставці і на ялинці. 20 робіт беруть участ у міському конкурсі "Зроби собі свято!"